Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 5 minuten

Welke vetten zijn gezond? Top 10 lijst

Vandaag duiken we in de wereld van omega 3-vetzuren of wel gezonde vetten en ontdekken we hoe ze als ware superhelden je huid, ogen, brein en immuunsysteem ondersteunen. Het balanceren van omega 3 en omega 6 is als yin en yang, bepalend voor de gezondheid van elke cel in je lichaam. Stel je voor dat je de sleutel in handen hebt om je algehele gezondheid te transformeren, simpelweg door de juiste vetzuren in jouw lijf in balans te brengen. 

Het kan daarom slim zijn om een omega 3 supplement te slikken. Hieronder lees je alle ins en outs en leggen we uit aan welke signalen je een tekort kunt herkennen.

Een kijkje in de wereld van gezonde vetten

Vet: een woord dat misschien een negatieve klank heeft, maar eigenlijk essentieel is voor een gezond lichaam. Laten we eens inzoomen op de verschillende soorten vetten en ontdekken waarom ze zo belangrijk zijn. 

Want in onze moderne levensstijl komt het niet als een verrassing dat we soms wel wat hulp kunnen gebruiken om ons lichaam optimaal te ondersteunen.

Verzadigde en onverzadigde vetten:

Voedingsvetten kunnen in twee hoofdcategorieën worden ingedeeld: verzadigde en onverzadigde vetten. Je hebt beide nodig voor gezonde celwanden. 

Verzadigde vetten: worden vaak geassocieerd met dierlijke producten en zijn meestal vast bij kamertemperatuur, zoals boter. 

Onverzadigde vetten: daarentegen, zijn vloeibaar bij kamertemperatuur en komen voor in oliën, noten en vis.

Daarnaast kunnen we de onverzadigde vetten ook verdelen in omega 3 en omega 6 vetten. Daar gaan we uit gebreid induiken, want...

Schrikbarende statistieken onthullen dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking kampt met een omega 3 tekort. Recent onderzoek toont aan dat meer dan 70% van de Nederlanders niet voldoet aan de aanbevolen dagelijkse inname van omega 3-vetzuren.

Signalen van Omega 3 tekort:

Wist je dat meer dan 60 procent van de Nederlandse bevolking voldoet niet aan de richtlijn van de Gezondheidsraad om één keer per week vis te eten.

En wist je dat vetzuren ons beschermen tegen onder andere hart-en vaatziekten, iets waar 1 op de 4 vrouwen in Nederland aan overlijdt *volgens cijfers van de Nederlandse hartstichting.

Daarom is het belangrijk om te leren luisteren naar de signalen van ons lichaam. We niet mogen negeren. Een omega 3 tekort kan zich manifesteren in verschillende tekenen, zoals:

  1. Huidirritaties en acne:
    • Gezonde celmembranen dankzij vetzuren houden je huid gehydrateerd.
    • Onderzoek suggereert dat omega 3 supplementen kunnen helpen bij eczeem en psoriasis.
  2. Dun, breekbaar haar:
    • Omega 3-vetzuren hebben aangetoond haaruitval bij vrouwen te verminderen.
  3. Gewrichtspijn en stijfheid:
    • Ontstekingsremmende eigenschappen van omega 3 kunnen gewrichtspijn verminderen.
  4. Hersenmist en cognitieve problemen:
    • Een gezond brein vereist voldoende omega 3; tekorten kunnen leiden tot "brain fog" en cognitieve problemen.
  5. Depressie en psychische aandoeningen:
  6. Droge ogen:
  7. Vermoeidheid:
    • Een omega 3 tekort kan leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid.

Omega 3 en omega 6:

In onze voeding komen twee essentiële vetzuren voor: omega 3 en omega 6. Deze vetzuren zijn als danspartners die samen een complexe choreografie uitvoeren in ons lichaam. 

Het korte verschil: Omega 3 en 6 

Omega 3-vetzuren, zoals ALA, EPA, en DHA, staan bekend om hun ondersteunende rol voor de huid, ogen, brein en immuunsysteem.

Omega 6-vetzuren hebben een andere rol. Ze spelen een belangrijke rol in ontstekingsreacties en zijn te vinden in oliën zoals sojaolie en koolzaadolie.

Omega 3

Allereerst, omega 3 is een type vetzuur dat je lichaam niet zelf kan produceren. Dit betekent dat je het moet halen uit je voeding. Het speelt een sleutelrol in het behouden van een gezonde structuur van je celmembranen. Vergelijk het met het stevige schild van een superheld, beschermt omega 3 je cellen tegen schade en houdt ze sterk en veerkrachtig. 

Wat doet omega 3 dan precies?

  1. Huid: Houdt je huid soepel, verlicht irritaties en kan helpen bij huidaandoeningen.
  2. Haar: Maakt je haar glanzender en minder breekbaar.
  3. Gewrichten Vermindert gewrichtspijn en stijfheid dankzij ontstekingsremmende eigenschappen.
  4. Brein wonder: Belangrijk voor hersenstructuur en verlaagt het risico op cognitieve problemen.
  5. Stemming: Kan je humeur verbeteren en is gekoppeld aan minder depressie.
  6. Ogen: Helpt bij droge ogen door ontstekingsremmende eigenschappen.

Bronnen van gezonde (omega 3) vetten

  1. Lijnzaadolie
  2. Vette vis (zoals zalm, makreel, haring)
  3. Chiazaad
  4. Walnoten
  5. Algenolie (voor veganisten)
  6. Sardines
  7. Olijfolie
  8. Avocado olie
  9. Hennepzaad
  10. Ongebrande en ongezouten noten

Slimme kooktips voor gezonde vetten:

  1. Olijfolie: Kies voor (biologische extra vierge) olijfolie bij medium tot lage verhitting om de smaak te behouden en oxidatie te minimaliseren. Ga je echt wokken? Kies dan kokosolie of avocado-olie.
  2. Avocado-olie: Met zijn hoge rookpunt is avocado-olie perfect voor bakken, braden en grillen zonder oxidatie zorgen.
  3. Kokosolie: Voorstander van bakken op hogere temperaturen? Kokosolie is je stabiele metgezel.
  4. Boter & Ghee: Geniet van de smaak van boter of ghee, maar gebruik ze voorzichtig bij medium verhitting.
  5. Vermijd ranzige vetten: Bewaar gezonde oliën op een koele, donkere plaats en check de houdbaarheidsdatum om oxidatie te voorkomen.
  6. Omega 3 Bom: Eet meer vette vis zoals zalm voor een krachtige dosis omega 3. Let wel op waar je deze haalt. *

* LET OP: waarom geen wil je geen kweekvis?

  1. Voeding: De voedingswaarde van kweekvis kan variëren afhankelijk van het dieet dat ze krijgen. Sommige kweekvis kan mogelijk minder omega 3 vetzuren bevatten dan hun wilde tegenhangers.
  2. Milieueffecten: Sommige kweekmethoden kunnen leiden tot milieuproblemen, zoals waterverontreiniging door overtollig voer en uitwerpselen van vissen. Niet-duurzame kweekpraktijken kunnen schadelijk zijn voor lokale ecosystemen.
  3. Gebruik van antibiotica en chemicaliën: In sommige gevallen worden antibiotica en chemicaliën gebruikt in de kweekindustrie om ziekten te voorkomen. Overmatig gebruik kan resulteren in residuen in de vis, wat potentiële gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
  4. Dichtheid in kweekfaciliteiten: Te hoge dichtheid van vissen in kweekfaciliteiten kan stress veroorzaken en de verspreiding van ziekten bevorderen.

Vermijd deze ongezonde vetten

  1. Transvetten: Kunstmatige vetten, vaak aanwezig in gefrituurd voedsel en bewerkte snacks. Verhoogt het slechte cholesterol (LDL) en verlaagt het goede cholesterol (HDL).
  2. Gehydrogeneerde oliën: Worden vaak gebruikt in gebakken producten en margarines. Bevatten transvetten, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.
  3. Palmolie: Hoewel natuurlijk, kan overmatig gebruik bijdragen aan verhoogde cholesterolniveaus. Vaak aanwezig in bewerkte voedingsmiddelen en snacks.

 

Vegan Omega 3:

Omega 3 vetzuren zijn essentieel, maar soms is het lastig voldoende binnen te krijgen via voeding. Daarom hebben wij: de Vegan omega 3 van Goldea Health.

  • Ondersteunt vele lichamelijke processen
  • Gemaakt van algen, milieuvriendelijk
  • In de juiste verhouding EPA en DHA 1:3
  • Hoog gedoseerd
  • Makkelijk te slikken en geen oprispingen

Samenvatting:

In een wereld vol verleidingen van minder gezonde voeding, is het cruciaal bewuste keuzes te maken. Het belang van gezonde vetten, zoals Omega 3, kan niet genoeg benadrukt worden. Een gebalanceerd dieet met de juiste vetten draagt bij aan een vitaal leven. Nog 1x in het kort:

  • Omega 3 en 6 vormen de sleutel tot een gezonde vetzuurbalans.
  • Let op de Omega 6/3 verhouding en kies bewust voor bronnen van Omega 3.
  • Vette vis, lijnzaadolie, chiazaad, en walnoten zijn voedzame Omega 3 bronnen.
  • Vermijd overmatige inname van Omega 6 rijke oliën zoals sojaolie.
  • Supplementen zijn handig om tekorten aan te vullen, vooral als aanvulling op een gezond voedingspatroon.
  • Vegan Omega 3.

Heb jij nog vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Aarzel niet om gratis en op maat gemaakt advies bij ons aan te vragen of neem direct contact met ons op. Ons toegewijde team staat klaar! Ben je op zoek naar meer inspiratie? Breng gerust een bezoekje aan onze Instagram-pagina of bekijk onze overige recepten, blogs voor een overvloed aan gezonde en smakelijke ideeën. We delen graag kennis en tips om jouw welzijn naar een hoger niveau te tillen!