Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 5 minuten

Verslaafd aan neusspray? Tips en natuurlijke alternatieven

Neusspray lijkt zo handig, maar laten we eerlijk zijn, het is als een kortstondige liefdesaffaire. Het verlicht misschien even, maar op de lange termijn beschadigt het onze kostbare slijmvliezen en ontstaat er een verslaving. Laten we de echte vraag stellen: waarom hebben we die neusspray eigenlijk nodig? Zouden we niet beter de oorzaak van die verstopte neus kunnen aanpakken? Deze blog staat vol met tips en natuurlijke alternatieven om je te helpen afscheid te nemen van die verslavende neusspray.

Neusspray en weerstand

Bij verkoudheid komt het slijmvlies in je neus, bijholten en keel in opstand.

Talloze virussen liggen op de loer, waarvan de rhinovirussen de meest voorkomende boosdoeners zijn. Je weerstand speelt een cruciale rol in de mate waarin deze virussen toeslaan. In plaats van alleen de symptomen te bestrijden, willen we je leren hoe je je weerstand kunt versterken en verkoudheid op een natuurlijke manier kunt trotseren.

Laten we de feiten rondom neusspray optrekken en eens eerlijk kijken naar de mogelijke nadelen van dit vaak als wondermiddel beschouwde goedje.

Neusspray: de schaduwzijde

Neusspray, een trouwe metgezel bij neusverstopping. Ik denk dat dit bij bijna iedereen wel in huis staat.

Het biedt misschien wel directe verlichting, maar de langdurige afhankelijkheid kan zeker gevolgen hebben.

Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot beschadiging van de slijmvliezen in de neus, resulterend in een vicieuze cirkel van meer gebruik en meer schade.

Alternatieven voor neusspray:

1. Hoger kussen

Een hoger kussen kan wonderen verrichten doordat het je hoofd meer verticaal positioneert, waardoor de druk op je neusweefsels vermindert. Experimenteer met verschillende hoogtes en kussen hardheden om de ideale instelling te vinden die bij jou past.

2. Stomen

In het geval van verkoudheden is stomen een beproefde methode die niet alleen verlichting biedt voor je neus, maar ook een positief effect heeft op je huid. 1: Vul een teiltje met kokend water. 2: Voeg etherische oliën zoals lavendel, rozenblad, kamille en calendula toe. 3: Bedek je hoofd met een handdoek. Dit eenvoudige ritueel opent je luchtwegen en is erg fijn voor je huid.

3. Natuurlijke neussprays

1. Baby neusspray (zoutoplossing)

  • Dagelijkse dosering: Meerdere keren per dag, afhankelijk van de behoefte.
  • Werking: Baby neusspray met zoutoplossing is een milde, natuurlijke manier om neusverstopping tegen te gaan. Het onttrekt vocht aan het slijmvlies, waardoor het volume afneemt en de verstopping verlicht wordt.
  • Voordelen:
    • Geschikt voor dagelijks gebruik.
    • Handig bij neusverstopping door verkoudheid of hooikoorts.
    • Bevat geen antihistamine, wat het veilig maakt voor langdurig gebruik.

2. Zink - zilver (duo) spray van Nano Mineralen

  • Dagelijkse dosering: Aanbevolen wordt om 1 tot 2 keer per dag te sprayen.
  • Werking: Deze spray combineert de kracht van zink en zilver, mineralen die bekend staan om hun antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van neusverstopping en het bevorderen van een gezond neusslijmvlies.
  • Voordelen:
    • Antimicrobiële werking kan helpen bij het bestrijden van infecties.
    • Geschikt voor dagelijks gebruik.
    • Kan gebruikt worden als preventieve maatregel tegen verkoudheid.

3. Astaxanthine van Goldea Health

  • Dagelijkse dosering: 2 softgels per dag bij de maaltijd
  • Werking: Astaxanthine, een krachtige antioxidant die 6000 keer sterker is dan vitamine C, biedt niet alleen ondersteuning aan het immuunsysteem, maar heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen de duur van verkoudheid te verkorten en de weerstand te versterken.
  • Voordelen:
    • Krachtige antioxidant.
    • Klik hier voor meer informatie.*

*Goldea Health mag wettelijk gezien geen complete informatie verstrekken wat betreft de werkingen van dit supplement. Voor meer informatie raden wij aan een orthomoleculaire kennisbron te raadplegen. 

Naast deze natuurlijke alternatieven voor neusspray willen we je ook een aantal tips meegeven om je weerstand een boost te geven!

Weerstand tips:

1. Stop met roken

Roken kost je lichaam veel antioxidanten, want wist je dat 1 sigaret roken, 5 sinaasappels aan vitamine C kost. Laat deze nu net essentieel zijn voor je weerstand.

2. Diepvriesfruit

Houd je vriezer gevuld met diepvriesfruit. Een simpele toevoeging aan smoothies of havermout die niet alleen lekker is, maar ook een boost geeft aan je immuunsysteem.

3. Boost je darmgezondheid met fruit

Zorg voor een kleurrijke fruitschaal in het zicht en geniet dagelijks van minimaal 2 stuks fruit. Deze vezelrijke traktaties zijn niet alleen goed voor je darmen, maar ook voor je algehele weerstand.

4. Drink voldoende thee

Geniet van kwaliteitsthee zoals Clipper, Zonnatura, of Jacob Hooy en houd je vochthuishouding op peil. Onthoud: dehydratie is stress voor je lichaam, en stress willen we vermijden.

5. Ontspanning na inspanning

Plan momenten van ontspanning na inspanning. Verwen jezelf met je favoriete muziek, een groen huid verzorgingsmasker van bijvoorbeeld (Dr. Hauschka), en een warme kruik op je lever. Zo verdwijnen stresshormonen als sneeuw voor de zon.

6. Buitenlucht en daglicht

Laat jezelf verwennen door dagelijks naar buiten te gaan. Of het nu een snelle wandeling is, op de fiets naar je werk (of kinderen ophalen van school) tot een uitgebreide strand/boswandeling, frisse lucht doet wonderen voor je humeur en weerstand. Tip: draag geen zonnebril! Dit maakt dat je het zonlicht niet goed in je ogen kan opnemen.

7. Vitamine D3-suppletie

In Nederland schiet het zonlicht soms tekort, vooral in bepaalde seizoenen. Daarom nemen wij allemaal vitamine D3-suppletie voor extra ondersteuning van je weerstand en gelukshormonen. Klik hier voor de blog met veel praktische tips wat je kan doen tegen een herfst of winterdip.

8. Selenium & zink

Voeg selenium en zink toe aan je dagelijkse routine. Deze mineralen zijn essentieel voor een goed werkend immuunsysteem. Hoe krijg je dit voldoende binnen? Denk aan:

9. Eiwitinname

Eiwitten zijn de bouwstenen voor een sterk immuunsysteem. Overweeg eiwitrijke toevoegingen aan je dagelijkse voeding, zoals:

  • Gevogelte
  • Vis (zalm, tonijn, forel)
  • Eieren
  • Quinoa
  • Kikkererwten
  • Linzen
  • Noten zaden
  • Vegan proteïne poeder of collageen door je koffie of smoothie

10. Verwarmend eten

Denk aan soepen, curry's, en stoofpotjes. Verwarmend eten is niet alleen lekker, maar ondersteunt ook je lichaam bij kouder weer.

11. Lichaam warm houden

Investeer in zachte hemdjes, warme sokken, en draag je jas onder je billen om koude stoelen te vermijden. Een warm lichaam is een gelukkig lichaam.

Samenvatting:

Van het vermijden van neusspray tot het omarmen van natuurlijke alternatieven en het boosten van je weerstand, jij hebt de sleutel zelf in handen. Verwen jezelf met gezonde gewoonten, geniet van de voordelen van natuurlijke remedies, en geef je lichaam de kracht om verkoudheden te weerstaan. Een sterke weerstand begint bij

Heb jij nog vragen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog? Aarzel niet om gratis en op maat gemaakt advies bij ons aan te vragen of neem direct contact met ons op. Ons toegewijde team staat klaar! Ben je op zoek naar meer inspiratie? Breng gerust een bezoekje aan onze Instagram-pagina of bekijk onze overige recepten, blogs voor een overvloed aan gezonde en smakelijke ideeën. We delen graag kennis en tips om jouw welzijn naar een hoger niveau te tillen!