Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 2 minuten

Hormonale disbalans: 5 essentiële tips en supplementen

Wist je dat zo’n 85 procent van alle vrouwen heeft te maken met ongemakken rondom de menstruatie? En dat 8 tot 10 procent geeft zelfs aan dat deze problemen het dagelijks leven beïnvloeden. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. We spreken dan ook wel van een hormonale disbalans.

Het is normaal om je af en toe uit balans te voelen, maar wanneer dit langdurig is, gaat er iets mis. Met onze tips, supplementen en kruiden kunnen we je hormonen weer in de juiste harmonie brengen. Is dit iets wat je ook herkent?

Is dit iets wat je ook herkent?

  • Een onregelmatige menstruatie cyclus?
  • Wil je je goed voorbereiden op een gezonde zwangerschap?
  • Ben je gestopt met de pil, maar komt je cyclus niet op gang?
  • Last van de menopauze? Kun je wel ondersteuning gebruiken?

Lees dan verder en trek aan de bel.

Direct naar:

Wat is een hormonale disbalans?

Laten we eerst een beetje inzoomen op wat een hormonale disbalans eigenlijk is.

Hormonen zijn als de klokkenluiders van ons lichaam. Als ze goed werken, voelen we ons fantastisch! Maar soms, door stress, slechte voeding of andere factoren, kunnen ze een beetje uit de pas lopen, en dat noemen we een hormonale disbalans. Geen zorgen, we geven in deze blog veel tips mee!

Het signaal herkennen

Als je je afvraagt waarom je menstruatiecyclus een rollercoaster is geworden of waarom je energiepeil een duikvlucht neemt, is het tijd om aandacht te besteden aan je lichaamssignalen.

De meest voorkomende hormonale klachten

  • Een onregelmatige menstruatie
  • Opgeblazen buik en/of spijsverteringsproblemen
  • Huidproblemen, zoals acne of eczeem
  • Hoofdpijn (of migraine)
  • Haaruitval, broze nagels
  • Gewichtstoename of afname
  • Eetbuien
  • Veel dorst
  • Moodswings en stemmingswisselingen
  • Angst, depressie
  • Concentratieproblemen
  • Vermoeidheid en slaapproblemen
  • Vruchtbaarheidsproblemen en een laag libido
  • Onrust, opgejaagd gevoel en veel zweten
  • Koude baarmoeder, handen, voeten en/of neus

Tip: tegenwoordig heb je ook veel handige apps. Hierin kun je patronen ontdekken en je menstruatiecyclus. Denk aan de Daysy. Dit is ook een goede hormoonvrije anticonceptie methode!

5 Tips en tools bij hormonale disbalans

1: Voeding voor Hormonale Balans

Het is waar wat ze zeggen: je bent wat je eet! Maar maak je geen zorgen, we gaan niet streng diëten. Maar voeg wel meer eiwitten en gezonde vetten toe aan je dagelijkse maaltijden! Dit zijn namelijk de bouwstoffen van ons lichaam en dus ook je hormonen.

Trakteer jezelf op een handvol rauwe nootjes, wat fruit en ja, een blokje pure chocolade voor wat oppeppende endorfines! Je zult zien dat je humeur er met sprongen op vooruit gaat.

Heb je last van food cravings tijdens of juist voor je menstruatie, haal dan geen Tony in huis, maar kies voor 85% pure chocolade. Zo kom je ook niet in de verleiding.

2: Liefde en warmte

Wat we ook steeds vaker zien is een koude baarmoeder en geloof me dat willen we niet! Blijf lekker warm met knusse kruiken en ontspannende baden om je baarmoeder gelukkig en warm te houden, zelfs als het buiten ijzig koud is.

Denk daarbij ook aan de manier van kleding!

Korte topjes zijn heel leuk, maar niet vriendelijk voor onze baarmoeder. Wanneer deze warm is betekent dat voor ons lichaam veiligheid. En veiligheid is een goed voor de voortplanting. Dus ook onze hormonen!

3: Ontspanning

Los van warmte is ontspanning ook belangrijk voor een hormonale balans. Altijd maar haasten, racen, druk druk druk zijn is erg stressvol. Stress en overleven is geen goede combi voor de voortplanting. Deze oefening ieder dag doen is een goed begin om meer te ontspannen (ook heel fijn bij buikpijn en kramp!).

Dagelijkse ademhalingsoefening:

  1. Ga comfortabel zitten of liggen op een rustige plek.
  2. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling.
  3. Adem langzaam en diep in door je neus, vul je longen met lucht.
  4. Houd je adem even vast.
  5. Adem langzaam uit door je mond, laat alle spanning los.
  6. Herhaal dit een paar keer en voel hoe je langzaam ontspant.

4: Menstrueren en krachttraining

Als het om beweging gaat, luister dan naar je lichaam, zware trainingen bewaren we voor na je menstruatie! Je zult merken dat je veel meer kracht en energie hebt.

Wat kun je wel doen? Stretchen, dansen, yoga (yin yoga is fijn bij pijn en kramp) of wandelen in de natuur. Als het dus om beweging gaat, luister dan naar je lichaam zware trainingen bewaren we voor na je menstruatie!

5: Hormonale Disbalans, Supplementen en Kruiden

De laatste tip gaat over supplementen en kruiden, want in sommige gevallen zijn de bovenstaande tips niet voldoende. Dan kan het heel erg fijn zijn om je lichaam een boost met een supplementen vol kruiden te geven.

Onthoud: maca, shatavari, vitex agnus, salvia extract, dong quai en saffraan. Dit zijn misschien moeilijke namen, maar ze zijn wetenschappelijk onderbouwd.

Deze kruiden zitten in ons nieuwe product, #13 Hormone Balance van Goldea Health, is speciaal ontworpen om de vrouwelijke hormonen te ondersteunen.

Foto: product

Conclusie:

  • Met simpele aanpassingen in je levensstijl en de juiste supplementen en kruiden kun je de hormonale disbalans aanpakken en jezelf een boost geven. Luister naar je lichaam, verwen jezelf met gezonde voeding, omarm warmte en gun jezelf de nodige rust. Met een beetje magie van de juiste kruiden en ons nieuwe wapen, "Hormoon Balans voor Vrouwen," ben je op weg naar een leven in harmonie. Dus laten we samen deze reis beginnen, want je verdient het om te stralen!
  • We nemen een hormonale disbalans erg serieus gezondheidsprobleem. Raadpleeg daarom onze orthomoleculair therapeut Cynthia. Ze helpt je met haar professionele kijk en geeft gratis en persoonlijk advies. We staan voor advies op maat!
  • Wil je meer inspiratie? Check dan onze Instagrampagina of onze andere recepten blogs.

Bron:

https://www.womeninc.nl/wp-content/uploads/2022/09/Rapportage-Een-onderzoek-naar-het-effect-van-menstruatieklachten-op-het-dagelijks-leven.pdf