Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag in huis

Leestijd: 2 minuten

Droge huid van binnenuit behandelen: 6 tips

Het is die tijd van het jaar weer: de dagen worden korter, de temperaturen kouder, en je geliefde huid begint te protesteren. Een droge huid, ruwheid, schilfering, jeuk en irritatie kunnen je dagelijks lastigvallen. Maar maak je geen zorgen, want wij zijn hier om je te laten zien hoe je dit probleem van binnenuit kunt aanpakken. Ook in de herfst en winter kan je huid blijven stralen. Lees verder voor 6 belangrijke tips.

Direct naar:

  • Onze huid in een notendop
  • Waarom je huid droog wordt in de herfst en winter maanden
  • Oorzaken droge huid
  • 6 tips tegen een droge huid
  • Supplementen
  • Conclusie
  • Nog meer inspiratie nodig?

Onze huid in een notendop

Voordat we dieper ingaan op de geheimen van een stralende huid, laten we eerst begrijpen wat onze huid nu eigenlijk is. Onze huid is niet alleen ons grootste orgaan, maar ook een weerspiegeling van onze algehele gezondheid.

Onze huid bestaat uit drie essentiële lagen: de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Deze huid vormt in hoofdzaak een beschermende barrière voor ons lichaam, die het beschermt tegen externe invloeden. Bovendien vervult onze huid meerdere cruciale functies, zoals het reguleren van de lichaamstemperatuur, het handhaven van de vochtbalans en het fungeren als een buffer ter bescherming van onze vitale organen.

Waarom je huid droog wordt in de herfst en winter maanden

Onze huid bestaat uit verschillende lagen en de buitenste laag bevat dode huidcellen en natuurlijke oliën, bekend als 'sebum' of 'talg,' die vochtbalans behouden.

Deze talg fungeert tevens als schild tegen schadelijke invloeden en helpt de huid zacht, soepel en stralend te houden; talgproductie is deels genetisch bepaald. Soms kan onze huid uitdrogen, vooral wanneer beschermende oliën ontbreken in de opperhuid, wat overmatig vochtverlies veroorzaakt.

Een droge huid kun je herkennen aan symptomen zoals:

  • Ruwe, droge plekken op de huid
  • Een strak en trekkerig gevoel
  • Jeuk
  • Huidschilfers
  • Irritatie
  • Een doffe teint
  • Het ontstaan van kleine rimpeltjes

Als jouw huid deze tekenen vertoont, is het tijd om haar de aandacht en verzorging te geven die ze verdient, om haar gezondheid en schoonheid te herstellen.

Oorzaken droge huid

Een droge huid is een veelvoorkomend probleem dat iedereen op elk moment kan treffen. Niet tot alleen het gezicht, maar kan ook op de benen en andere delen van het lichaam. De tips helpen als je het hele jaar door last hebt van een droge huid of alleen tijdens de koude maanden (wanneer de temperatuur daalt en de luchtvochtigheid afneemt).

Oorzaken van een droge huid:

  • Agressieve verzorgingsproducten: Zeep, shampoo en gezichtsreinigers bevatten vaak agressieve ingrediënten die de natuurlijke oliën op je huid grondig kunnen verwijderen.

  • Onvoldoende voedingsinname: Je huid heeft voldoende voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Een gebalanceerd voedingspatroon is cruciaal belang.

  • Blootstelling aan warmtebronnen: Denk aan: centrale verwarming tot open haarden en houtkachels, kunnen de luchtvochtigheid in een ruimte verminderen, wat kan leiden tot een droge huid.

  • Langdurig heet douchen of in bad: Erg verleidelijk maar, lang, heet douchen of uitgebreide baden, kan de natuurlijke oliën van je huid verwijderen en bijdragen aan een droge huid.

  • Zwemmen in zwembaden: Chloor, een veelgebruikte chemische stof in zwembaden, kan je huid uitdrogen.

  • Seizoenen: Tijdens de herfst en wintermaanden daalt de luchtvochtigheid en temperatuur, wat de kans op een droge huid vergroot.

  • Medicatie: Sommige medicijnen kunnen als bijwerking een droge huid veroorzaken. Als je merkt dat medicatie je huid beïnvloedt, is het raadzaam om dit met je arts te bespreken.

6 tips tegen een droge huid

1. Eet genoeg complete eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van je huid. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten eet, zoals gras gevoerd biologisch vlees, vis, eieren, rauwmelkse zuivelproducten, bonen en peulvruchten.

2. Eet voldoende vette vis

Vette vissoorten zoals zalm, makreel, en sardines zitten boordevol omega-3 vetzuren, die je huid hydrateren en ontstekingen verminderen.

LET OP: Natuurlijke vis VS gekweekte vis

De vis die je in de supermarkt vindt, kan afkomstig zijn uit het wild of specifiek worden gekweekt. Wild gevangen vis kan helaas leiden tot overbevissing, schade aan het ecosysteem, ongewenste bijvangst en aanzienlijk energieverbruik. Aan de andere kant leven gekweekte vissoorten meestal in beperkte ruimtes, en om ziektes te voorkomen, wordt vaak gebruik gemaakt van antibiotica en andere medicijnen. Daarom kiezen wij altijd voor bewust gevangen wilde vis.

3. Eet de regenboog

Variatie in je voeding is essentieel voor een gezonde huid. Verschillende groenten en fruit geven je huid een breed scala aan vitaminen en antioxidanten. Probeer iedere dag minimaal 400 gram groenten en 2 stuks fruit te eten.

4. Beweeg regelmatig buiten

Lichaamsbeweging stimuleert de bloedcirculatie en brengt zuurstof naar je huid, wat helpt bij een gezonde uitstraling.

5. Drink genoeg water

Hydratatie begint van binnenuit. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je huid gehydrateerd te houden. Ga voor gefilterd water met een snufje Keltisch zeezout.

6. Supplementen

Als aanvulling op je voeding (want helaas... We krijgen niet meer alles binnen uit ons eten, lees hier waarom), kunnen supplementen je huid extra ondersteuning bieden.

Hier onze favorieten:

Conclusie

Onthoud dat je huid een weerspiegeling is van je algehele gezondheid, dus investeer in een gezonde levensstijl en je zult de vruchten plukken in de vorm van een stralende huid.

Heb je nog vragen of wil je meer advies over het behandelen van een droge huid? Neem gerust contact met ons op - Klik hier voor gratis advies - we staan altijd klaar met gratis persoonlijk advies op maat van onze orthomoleculair therapeut.

Nog meer inspiratie nodig?

Bezoek onze Instagram pagina of check onze andere recepten, blogs voor meer gezonde en lekkere ideeën.