Stress verminderen in een stressmaatschappij

Gezondheid, Lifestyle

Stress verminderen in een stressmaatschappij

Tools tegen stress

Wie ervaart er geen stress? Vrijwel iedereen heeft wel eens stress ervaren in zijn of haar leven. Stress hoeft niet per definitie negatief te zijn. Maar wanneer je langere tijd stress ervaart kan dit ernstige negatieve gevolgen opleveren. De definitie van stress is volgens de Van Dale: aanhoudende geestelijke druk = spanning. Prestatie- of stressmaatschappij is daarom een goede omschrijving voor de maatschappij waarin we leven. In deze blog zullen we je tools geven wat je kunt doen tegen stress.

Ons total relax pack

Wat is stress precies?

Stress is de reactie van het lichaam op een echte of waargenomen dreiging. Je zou kunnen zeggen dat stress het lichaam voorbereidt om actie te ondernemen. Je hebt acute stress (kortdurend) en chronische stress (langdurig). Chronische stress kan lichamelijke en geestelijke ziekten veroorzaken. 

Heeft positief denken effect op mijn lichaam?

De kracht van positief denken op ons lichaam is groot. De mindset van een persoon en het menselijk lichaam is nauw met elkaar verbonden. De mindset beïnvloedt de gezondheid van het fysieke systeem. Als je positief in het leven staat kan het een opgewektheid creëren die op het hele systeem (menselijk lichaam) reageert. Waardoor het bloed vrijer kan circuleren en het hele lichaam versterkt wordt. Leer positief te denken door elke dag bewust de mooie momenten te benoemen.

Wat is het verschil tussen chronische stress en acute stress?

Werkstress is verreweg de belangrijkste bron van chronische stress voor volwassenen, maar uit onderzoek blijkt dat kinderen, tieners en jongvolwassenen ook steeds vaker chronische stress ervaren. Dit komt bijvoorbeeld door: schooldruk, groepsdruk of door sociaal isolement en eenzaamheid. Dit is het afgelopen jaar alleen maar versterkt door de coronacrisis. 

Acute stress

Acute stress zorgt ervoor dat je in een ‘gevaarlijke situaties kan overleven. Wanneer er bijvoorbeeld een leeuw op je af komt rennen, stelt je lichaam je in staat om te kunnen vluchten. Of wanneer je net te horen krijgt van je baas dat de deadline naar vanavond is verplaatst terwijl je nog moet beginnen met dat ene project. Er gebeuren dan allerlei verschillende processen in je lichaam die je in staat stellen om te kunnen vluchten of om hard door te kunnen werken. 

Welke effecten heeft stress op mijn lichaam?

 • Verhoogde hartslag (hartkloppingen) 
 • Verhoogde bloeddruk
 • Verhoogde ademhaling
 • Verhoogde adrenaline
 • Verhoogd suikergehalte in het bloed
 • Verhoogde mechanismen voor bloedstolling
 • Verhoogde spierfunctie 

Stress zorgt er ook voor dat je immuunsysteem wordt uitgeschakeld. Op korte termijn kan dit heel handig zijn maar wanneer dit een langere tijd is kan dit vele negatieve gevolgen opleveren. Wist je dat: slechts één minuut boosheid je immuunsysteem zes uur lang kan onderdrukken?

Hoe kan ik stress verminderen?

We zijn allemaal onderhevig aan stressfactoren; de hoeveelheid stress die we ervaren, hangt af van hoe we erop reageren. Probeer niet alle stress weg te nemen, dat is niet mogelijk. 

Je hebt factoren die je in de hand hebt die stress kunnen verminderen. Zoals de juiste voeding, sporten, genoeg zonlicht, genoeg water, frisse lucht, positieve mindset en voldoende slaap.

Welke supplementen kan ik het beste slikken als ik gestrest ben?

De verhoogde hoeveelheid adrenaline die tijdens stress plotseling in het lichaam vrijkomt, zorgt ervoor dat het lichaam belangrijke vitamines en voedingsstoffen zoals aminozuren, vitamines, en mineralen zoals magnesium snel gebruikt. Tegenwoordig leiden veel mensen een chronisch gestrest leven. Zonder voldoende inname van essentiële mineralen en vitamines om de verhoogde behoefte van hun lichaam te compenseren. Hierdoor zijn velen erg kwetsbaar voor de schadelijke effecten van stress. 

Stress supplementen

Vitamine C

Vitamine C is een krachtige antioxidant die vrije radicalen opruimt en beschermt tegen schadelijke effecten van stress. Wanneer je een langere tijd gestrest bent is het goed om vitamine C te nemen. Let wel, vitamine C supplementen zullen nooit je voeding kunnen vervangen, maar is wel een goede aanvulling.

Magnesium

Magnesium: is een essentieel mineraal – vooral tijdens stress. Magnesium wordt vaak ook het antistress mineraal genoemd. Tijdens de stressreactie (afgifte van cortisol en adrenaline) geeft het lichaam tegelijkertijd magnesium af om de schokkende effecten van adrenaline te compenseren. Het is daarom goed om extra magnesium tot je te nemen wanneer je gestrest bent. Magnesium supplementen kunnen daarbij helpen. 

Ultimate relax Complex

Het Ultimate Relax Complex is een kruidenpreparaat dat natuurlijke kruiden en kruidenextracten bevat, waarvan knoflook het lichaam kan helpen ontspannen in stresssituaties en bijdraagt aan de normale weerstand tegen stress. Daarnaast is het mineraal Magnesium toegevoegd voor het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Active B12 support

Wist je dat zelfs mensen die niet plantaardig eten een tekort aan Vitamine B12 kunnen ontwikkelen? Vitamine B12 wordt ook wel Cobalamine genoemd. Een enorme hoeveelheid stress kan zorgen voor een tekort aan vitamine B12. Deze vitamine is essentieel voor de bloedsomloop en het zenuwstelsel. Wanneer je gestrest bent is het goed om je vitamine B12 aan te vullen zodat je niet in je tekorten komt te zitten.

Ashwagandha complex

Ashwagandha is een kruid uit India en is lid van de nachtschadefamilie. Ashwagandha heeft ook wel de bijnaam Indiase ginseng.  Deze plantaardige stof kan bijdragen aan het aanpassingsvermogen van organismen in stresssituaties.

Supplementen kopen in onze webshop

Je plaatst een bestelling eenvoudig online in onze webshop:

 1. Plaats het product van je keuze in je winkelmandje door op de groene button te kikken.
 2. Wil je verder shoppen? Klik dan op “verder winkelen. Wil je afrekenen? Via de knop “bestellen” ga je naar het bestelproces.
 3. Controleer je besteloverzicht en vul je contact- en adresgegevens in. Heb je een kortingscode? Vergeet hem dan niet in te vullen!
 4. Geef aan hoe je wilt betalen en ga akkoord met de algemene voorwaarden.
 5. Hoppa! Via de “bestelling plaatsen”-knop komt je bestelling bij ons binnen. We doen er alles aan om je bestelling zo snel mogelijk bij je af te leveren.

Veelgestelde vragen over onze supplementen

Misschien vind je dit ook leuk

Lifestyle

Black Friday wordt Charity Friday!

Black Friday wordt Charity Friday! Black Friday gekte… Elk jaar tegen het einde van november maken consumenten zich klaar voor ‘Black Friday’, het grootste shopping event van het jaar. Deze…
Menu